Voetbalschool Rotterdam introduceert de 10.000 uren regel komt voort uit het onderzoek van professor Anders Ericsson. Voor degenen die dit fenomeen totaal gemist hebben: de professor Anders Ericsson onderzocht grote groepen sporters die stuk voor stuk tot de wereldtop behoorden. Hij kwam erachter dat de mensen die tot de besten in hun segment hoorden, ook degenen waren die de meeste uren oefenden. Zo werd de ‘10.000-uren regel’ geïntroduceerd. Besteedde je dat aantal uren of tien jaar van je leven aan één specifiek iets, dan had je net net zoveel kans om tot de allerbesten te horen.

 

Het 10.000 uren regel kan erg intimiderend over komen. “Heb ik als sporter 10.000 uur nodig om mijzelf te ontwikkelen?”. Nee! Een sporter heeft 10.000 uur doelgericht training nodig om een expert te worden op één specifiek vaardigheid. Bij het horen van de aantal uren zal een groot deel sporters het bij voorbaat al opgeven. Want een sporter moet en 10.000 uur achter de rug hebben en doelgericht trainen.

Doelgericht trainen

Doelgericht trainen is volgens Ericsson, de onderzoeker, niet trainen, trainen en nog eens trainen. Ericsson stelt dat gewoon herhalen en inoefenen van wat je wil leren weinig effectief is. Noem het een zesjescultuur, je bent blij als je een gemiddeld niveau haalt, noem het een verklaring waarom een leerkracht na jaren niet meer beter wordt.

 

Tegenover deze naïeve vorm van training stelt hij doelgerichte training voor met de volgende kenmerken:

 • Doelgerichte training heeft duidelijk omschreven, specifiek doelen. Het zijn een groot aantal kleinere stappen om een doel op lange termijn te bereiken.
 • Doelgerichte oefening is geconcentreerd.
 • Doelgerichte training vraagt om terugkoppeling.
 • Doelgerichte training eist dat we uit onze comfortzone komen. De lat hoger willen leggen, eventueel anders aanpakken i.p.v. herhalen. Zelf zie ik ook een link met de zone van naaste ontwikkeling.

 

Maar, omdat doelgerichte training nog verschillende resultaten kan opleveren, stelt Ericsson ‘doelbewuste training’ als variant voor:

 • Doelbewuste training ontwikkelt vaardigheden waarover anderen al beschikken en waarvoor effectieve trainingstechnieken bestaan.
 • Doelbewuste training vindt plaats buiten iemands comfortzone.
 • Doelbewuste training gaat uit van een duidelijk gedefinieerde doelstelling en draait om het verbeteren van een bepaald aspect van de bedoelde prestatie en niet om een vage algehele verbetering.
 • Doelbewuste training is doel-bewust. Dat betekent dat het iemands volle aandacht en bewuste inspanning vergt.
 • Commentaar op en bijstelling van de training als reactie op dat commentaar vormen een onmisbaar kenmerk van doelbewuste training.
 • Doelbewuste training leidt tot de ontwikkeling van effectieve mentale voorstellingen.

Doelgericht trainen voor 10.000 uur en ik word een profvoetballer

‘’Als ik als voetballer doelgericht train voor 10.000 uur, haal ik het betaald voetbal’. Is dit juist? Nee! Uiteraard mag training niet ontbreken om jezelf als voetballer te verbeteren. Sterker nog, het is een uitstekende manier. Er komt echter meer bij kijken dat alleen doelgericht trainen voor een bepaalde periode, namelijk: 

 

 • Genen spelen een uiterst belangrijk rol. Neem Kylian Mbappé als voorbeeld. Deze speler is geboren met een bepaald motoriek waardoor momenteel gezien wordt als één van de snelste spelers in het betaald voetbal. Elk andere speler zou zijn snelheid willen hebben en hoewel je doelgericht kan trainen om sneller te worden, zullen uiteindelijk de genen meetellen. Elke speler is namelijk anders gevormd en de één heeft een biologisch lichaam die meewerkt en de ander niet. Dit betekent niet dat met doelgericht trainen voor een bepaald aantal uur niet voor zorgt dat jij als speler sneller wordt. Het betekent alleen niet dat je automatisch de allersnelste bent. 

 

 • Doelgericht trainen heeft expertise nodig. Tegenwoordig zijn er flink wat voetbalscholen die goud geld vragen een speler beter te maken. Dit is echter garantie en hangt van meerdere factoren. De factor die het zwaarst weegt, is de expertise van de trainer om een speler doelgericht te ontwikkelen. Vaak gaat het hier mis! Als een trainer namelijk geen idee heeft van wat doelgericht trainen is, kan een speler zich nooit zo goed mogelijk ontwikkelen.

Voetbalschool in Rotterdam adviseert om doelgericht te trainen met de juiste expert aan je zijde

Een voetballer kan zichzelf alleen ontwikkelen als alle facetten worden ingezet, bestaande uit doelgericht trainen, flink aantal uren oefentijd en een juiste trainer die deze twee facetten op een correcte manier aan elkaar verbindt. Alleen dan kan een voetballer zichzelf ontwikkelen.

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *